Asset Publisher Asset Publisher

Dzikie smaki

Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Pile realizując założenia projektu „Zdrowa żywność z polskich lasów” zaprasza Państwa do obejrzenia cyklu pięciu filmów, promujących zdrowe i wyjątkowe mięso jakim jest dziczyzna.

Każdy z odcinków opowiada o pilskich lasach, a także zaprasza do podróży kulinarnych, w których prezentujemy królową wśród mięs – dziczyznę. Jej wspaniałe walory smakowe, wysoka wartość odżywcza i znakomita jakość czynią z każdej potrawy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Ten rodzaj mięsa cechuje mniejsza zawartość cholesterolu, a zawarte w niej pierwiastki jak żelazo, fosfor czy magnez sprawiają, że jest mięsem wybornym. Warto pamiętać, że średnia zawartość białka    w dziczyźnie wynosi 21- 23 %, a zawartość tłuszczu tylko 1,1-8%.

 

Pokażemy Państwu, że dziczyznę łatwo się przyrządza, a każde z prezentowanych dań można bez trudu ugotować w domu. W pierwszym odcinku przedstawimy Nadleśnictwo Podanin. Przygotujemy zrazy z daniela, pieczeń z udźca dzika, a także comber z łani i kotleciki z dzika. W Nadleśnictwie Wałcz podamy grillowane szaszłyki z jelenia oraz burgery z dzika. Będziemy również gotować w nadleśnictwach: Sarbia, Okonek i Złotów. Tam przyrządzimy: zupę gulaszową, rosół z bażanta, pieczeń z jelenia w prawdziwkach, bigos myśliwski, udziec z sarny szpikowany śliwką i słoniną oraz zrazy z jelenia. Program „Dzikie smaki” emitowany jest również w TV Asta.